Zpívej pozpátku a plač - Lanegan, Mark, 1964-2022 (Host, 2023)
Autobiografie amerického zpěváka a frontmana skupiny Screaming Trees přibližuje drsným jazykem jeho bouřlivé dospívání, vzestup seattleské hudební scény v čele s kapelou Nirvana, hon za heroinem i intimní vhled do celoživotního boje s depresemi. Kontroverzní autobiografie Marka Lanegana, kterou vydal dva roky před svou smrtí, byla záhy přeložena do češtiny ze zřejmých důvodů. Americký hudebník byl v Evropě a v České republice známý a žádaný víc než doma, několikrát například úspěšně vystoupil v pražském Lucerna Music Baru. Kapela Screaming Trees byla založena v 80. letech nedaleko amerického Seattlu a vedle dalších seattleských kapel byli zaškatulkovaní do raně devadesátkového grunge. Lanegan ve své knize odhaluje zákulisí dobového hudebního dění na turné i v nahrávacím studiu se všemi neodmyslitelnými doplňky, alkoholem, drogami, pobytem v zaplivaných barech i na ulici mezi dalšími narkomany. Poslední kapitoly knihy vrcholí koncem 90. let, kdy ho závislost na heroinu dostala na absolutní fyzické i psychické dno. Díky pomoci hudebních přátel se odebral natrvalo do Kalifornie.