Zapomeňte na neděli - Perrin, Valérie, 1967- (Jota, 2023)
Příběh mladičké Justine, která ve svých dvaceti jedna letech žije podivně starý život. Jakoby přeskočila nejméně jednu generaci. Melancholický příběh od oblíbené francouzské autorky. Jedenadvacetiletá Justine a její bratranec Jules žijí u babičky a dědy, protože jejich rodiče společně zahynuli při autonehodě. Justine pracuje jako ošetřovatelka v domově důchodců Hortenzie a staré lidi nade všechno miluje. Učarovala jí zejména téměř stoletá Hélène, která vždycky snila o tom, že se naučí číst. Justine a Hélène se brzy spřátelí, svěřují si, co se jim v životě kdysi přihodilo i co se děje právě teď, a objevují věci, které by jedna bez druhé nikdy nespatřily. Justine díky Hélène začne také pátrat po tom, jaká tajemství skrývá její vlastní minulost. Podmanivě melancholický román o všech minulých, současných, utajených a nádherně prožitých láskách, oceněný třinácti literárními cenami, mimo jiné národní cenou Lions de littérature 2016, cenou Chronos 2016 nebo Lire Élire 2016. Nakladatelská anotace.