Ve stínu hory - Vasquez-Lavado, Silvia, 1974- (Mladá fronta, 2023)
Autorka v tomto autobiografickém příběhu o zneužívání a inspirující odvaze překonat trauma popisuje svou cestu na nejvyšší horu světa. Nekonečný led. Řídký vzduch. Hrozba pádu do nicoty. To je cesta, kterou Silvia Vasquez-Lavado podniká ve svém strhujícím memoáru, který zachycuje její výstup na Mount Everest. Kapitoly z výstupu se střídají s flashbacky do Silviiny minulosti - do jejího dětství v Peru, během něhož zažila sexuální zneužívání, do roků divokého života mladé startupové smetánky v San Francisku i do období bolestivého hledání sexuální identity. Pouze stín "Matky světa" je totiž tak velký, že dokáže pohltit Silviin vlastní stín. Nakladatelská anotace.