Ve stínu duhy - Schabowski, Carly (Kontrast, 2023)
Kniha z žánru historické fikce se věnuje nepříliš známému a dosud opomíjenému tématu spjatému s druhou světovou válkou, kterým je vynucený vstup polských mužů do německé armády. Autorka se inspirovala skutečnými událostmi z vlastní rodinné historie. Když protagonistka Isla najde u prarodičů na půdě starý výstřižek z novin a duhově zbarvený šátek, vyvolá to v ní řadu otázek. Jedním ze dvou mužů v německé uniformě, kteří jsou na fotografii doprovázející novinový článek, je totiž její dědeček. Byl snad nacista? A komu vlastně patřil ten šátek, co září všemi barvami duhy? Děda vzhledem ke své nemoci odpovědi poskytnout nemůže, a tak se Isla vydává hledat pravdu do jeho rodného Polska. Za pomoci starých deníků, dopisů a vzpomínek pamětníků pak rozkrývá srdceryvný příběh mladých milenců, kteří se musí rozdělit, aby ochránili své nejbližší, a které dějinné okolnosti staví před složitá morální dilemata. Podlehnou slabosti a zradí vlastní národ, anebo v sobě naleznou sílu, aby pomohli rozložit nepřítele zevnitř? Nakladatelská anotace. Kráceno.