Sudetenland : sametová revoluce ve světě, kde neproběhl odsun Němců - Kyša, Leoš, 1979- (Vendeta, 2023)
Jak by vypadal příběh Československa po Sametové revoluci, kdyby neproběhl kompletní odsun sudetských Němců? Román s kriminální zápletkou z alternativních 90. let od populárního autora brutální fantastiky. Na Bruntálsku je zavražděn bývalý inspektor Gestapa a jeho smrt otevírá staré křivdy a dávná tajemství. Blíží se první svobodné volby v Československu po pádu komunistického režimu a v pohraničí to vře. Více než milion Němců, kteří zůstali v česko-polském pohraničí po zastaveném odsunu, se hlásí o svá politická práva. V Praze se obávají návratu komunismu a v Bratislavě začínají snít o silné autonomii. A nezapomeňte, že dojde k vraždě... Nakladatelská anotace. Kráceno.