Terézia Vansová v slavistickom literárnom kontexte - Gunišová, Eliška, 1989- (Opera Facultatis philosophicae Universitatis Masarykianae = Spisy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity,, 2023)
Monografie přibližuje osobnost slovenské spisovatelky Terézie Vansové, zabývá se jejím podílem na slovenském národním hnutí i její roli v procesu ženské emancipace. Samostatné kapitoly se věnují její cestopisné, románové a memoárové próze.