Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi : veselé historky z cest po Číně a Taiwanu - Sakmárová, Dominika, 1990- (Jota, 2023)
Tohle není klasický cestopis! Nečekejte romantické popisy nejznámějších turistických destinací. Místo toho se připravte na nálož komických příhod ze života obyčejných lidí, které je možné zažít snad pouze na Dálném východě. Dominika Sakmárová, tehdy studentka sinologie, ve více než sedmdesáti krátkých kapitolách přibližuje situace, které zažila během pobytu v Číně a na Taiwanu, a seznamuje s tamější realitou. Píše nejen o nesnadných pokusech začlenit se, ale zaznamenává i příhody, které zažila s jinými studenty, zahraničními i místními. Humorné historky celou knihu odlehčují. Glosovány jsou rovněž odlišnosti mezi kulturami - evropskou a asijskou. Kniha je doplněna ilustracemi Michaely Ahonen. Nakladatelská anotace. Kráceno.