Cejch - Šmíd, Zdeněk, 1937-2011 (MOBA, 2023)
Široce koncipovaná sága je obrazem českého pohraničí od 15. století až po současnost a autor v ní soustřeďuje pozornost na příslušníky rodiny německých přistěhovalců, kteří přišli do Krušných hor v 15. století. Příběh několika generací rodiny chudého přistěhovalce rámuje zároveň příběh pohraniční horské vsi od jejího založení až po zánik ve 20. století. Děj se soustřeďuje především na události 20. století, kdy celý kraj poznamenaly dvě světové války a následný politický převrat. Autor se snaží postihnout otázku nástupu Hitlera k moci a hlavně ožehavou problematiku bývalých Sudet. Jeho hrdinové, Češi i Němci, všichni stejně chudí a stejně postižení historickými změnami, od nepaměti žili v harmonii, dokud se mezi oba národy nevetřely nacionalistické vášně a tyto vztahy těžce narušily. Román se dobře čte, má laskavé obrazy venkovského života a nedotčené přírody, ironický až sarkastický nadhled a velmi dobře propracované lidské charaktery.