Ani ne pět minut : některé rány nezhojí ani čas - Radulić, Hana, 1969- (XYZ, 2023)
V matčině pozůstalosti objeví Lukáš starou fotografii z chorvatského letoviska, na které je jeho matka vyobrazena s neznámými lidmi, a začne pátrat po její minulosti. Vlny Jaderského moře omývají chorvatská pobřežní městečka plná pohnutých příběhů. Jedním z nich je letovisko Baška Voda, o němž před smrtí mluvila i Lukášova matka. Skrývá se tam snad důvod, proč celý život neprojevovala emoce? Aby Lukáš našel odpovědi na otázky, které ho tak tíží, opouští se svou dospívající dcerou rodnou Prahu a vydává se do Chorvatska. V minulosti se paralelně odvíjí vyprávění jeho matky, ukazující, že rodinné kořeny vedou na mnohdy temná místa a ovlivňují osudy lidí po řadu generací. Nakladatelská anotace. Kráceno.