Bob Dylan : život v sedmi písních - Marcus, Greil, 1945- (Prostor, 2023)
Umělecká tvorba slavného písničkáře Boba Dylana a její dopad na (nejen) americkou kulturu a společnost na příkladu sedmi jeho skladeb. Bob Dylan (r. 1941) je autorem několika set skladeb, jeho tvorba započatá na přelomu 50. a 60. let 20. století se dnes řadí k tomu vůbec nejvýznamnějšímu, co vzniklo v poválečné americké populární hudbě, potažmo kultuře jako celku. Jeho písně ovlivnily několik generací fanoušků i dalších interpretů a sám Dylan obdržel za své texty v roce 2016 Nobelovu cenu za literaturu. Těžko tedy vybírat ty nejvýznamnější, přesto se o to uznávaný hudební novinář Greil Marcus pokusil a vypíchl sedm "dylanovek" (čtyři ze šedesátek, tři pozdější), které podle jeho názoru jedinečným způsobem ilustrují Dylanův umělecký život a vývoj. Každé z nich je věnována samostatná kapitola, ve kterých autor vysvětluje, proč vybral právě tyto.