Kalibův zločin - Rais, Karel Václav (Artis, 2023)
Kalibův zločin je román Karla Václava Raise. Poprvé byl vydán časopisecky roku 1892 ve Světozoru a knižně vyšel v roce 1895. Patří mezi autorova klasická díla. Svůj námět čerpá z života podhorské vesnice, jak je u Raise zvykem, a zobrazuje všední problematiku soužití slabších se silnějšími a různých generací v jedné chalupě. Příběh velice realisticky až naturalisticky odkrývá lidskou zlobu a chytá za srdce. Čtenář bude trpět společně s hlavním hrdinou. Evidentní důkaz, že tchyně jsou největší zlo už desítky let.