Pohádka máje - Mrštík, Vilém (Artis, 2023)
Děj knihy začíná v 70. letech 19. století příjezdem studenta práv Richarda Gregora na bál do Ostrovačic u Brna, kde má strýce faráře. Zde se právě koná bál, na kterém se seznámí s šestnáctiletou Helenkou, dcerou revírníka... Pohádka máje je román českého spisovatele Viléma Mrštíka. Dílo je typickou impresionistickou romancí s poetickým líčením přírody.