Vraždy v klášteře : detektivní román ze středověké Anglie - Powell, E. M. (Vendeta, 2023)
Odlehlý klášter Fairmore uprostřed yorkshirských vřesovišť není ani zdaleka svatostánkem klidného rozjímání. Odehraje se zde několik brutálních vražd a vyšetřovatelům Barlingovi a Stantonovi půjde o život. Je Štědrý den roku 1176. Bratr Maurice, mnich z opatství Fairmore, čeká na zvonění k noční modlitbě. Zvon se však neozývá. Maurice proklíná lenost svého řádového bratra Cuthberta, vydává se jej hledat - a nachází ho brutálně zavražděného. Z Londýna je do odlehlého kláštera uprostřed yorkshirských vřesovišť vyslán královský soudní úředník Aelred Barling s poslem Hugem Stantonem, aby strašlivý zločin vyšetřili. Rychle zjišťují, že klášter má do ráje poklidného duchovního rozjímání daleko. Vře to zde zatrpklou nenávistí, soupeřením a záští. Sotva však Barling a Stanton dorazí na místo, zabiják udeří znovu - a nikoliv naposledy. Když Barling odhalí vzorec, podle něhož jsou tato zvěrstva páchána, je zřejmé, že vražedné běsnění není zdaleka u konce. O život se již bojí všichni včetně vyšetřovatelů. Nakladatelská anotace. Kráceno.