Columbine : nejznámější školní masakr - Cullen, Dave, 1961- (True crime (Jota), 2023)
Další reportážní kniha z řady True Crime popisuje události z dubna 1999, kdy se dva studenti rozhodli vyvraždit celou školu Columbine v Coloradu. Tento školní masakr se stal na více než příští dvě desetiletí vzorem pro další školní vraždy. Co se skutečně stalo 20. dubna 1999 na střední škole Columbine? Studenti Eric Harris a Dylan Klebold zastřelili dvanáct spolužáků, jednoho učitele a plánovali vyvraždit celou školu. Masakr na Columbine zanechal nesmazatelnou stopu v americké psychice, ale většina toho, co "víme", je mylná. Nešlo o sportovce, gotiky ani "trenčkotovou mafii". Dave Cullen byl na místě jako jeden z prvních reportérů a tématu se věnoval následujících deset let. S nadhledem vyšetřovatele a psychologickou bystrostí se opírá o hory důkazů, poznatky předních světových forenzních psychologů i vlastní slova a kresby vrahů. Deset let připravovaná kniha, mistrovské reportážní dílo žánru true crime, je definitivním popisem masakru na Columbine, jeho následků a významu od uznávaného novináře, který sledoval příběh od samého počátku. Nakladatelská anotace. Kráceno.