Svobodná : jak jsem dospívala na konci dějin - Ypi, Lea, 1979- (Host, 2023)
Autorka vypráví vlastní příběh o dospívání po pádu železné opony, kdy byl komunistický režim nahrazen divokým kapitalismem. Albánská spisovatelka Lea Ypi si prožila obojí. Dětství v rodině disidentů a intelektuálů jí přepůlil rozpad sovětského bloku, a tak měla možnost pozorovat ostrý kontrast mezi hodžovskou komunistickou Albánií, v níž byla společnost apatická, a její kapitalistickou verzí, kdy se tatáž společnost kvůli bezuzdné tržní logice téměř rozpadla. Ypi se k těmto vzpomínkám vrací ve své mezinárodně úspěšné knize Svobodná a pokouší se nalézt odpověď na otázku, jak postsovětská doba ovlivnila naše pojetí svobody. A jestli vůbec můžeme a umíme být svobodní... Nakladatelská anotace. Kráceno.