O kočkách a kocourech : kočičí přátelé v české literatuře - Schwarz, Josef, 1974- (Mladá fronta, 2023)
Antologie povídek významných českých prozaiků 19. a 20. století, v nichž hlavní roli tak či onak hrají kočky. Výbor z povídek českých autorů posledních dvou století představuje fenomén kočky z mnoha pohledů i v řadě rozličných žánrů. Texty humorné a odlehčené se proplétají s útvary meditativními či reflexivními i s obrazy téměř hrůzostrašnými. Neruda, Hašek, Čapek, Poláček, Fischl, Deml, Hrabal, Škvorecký - to jsou jen některá jména literárních velikánů, kteří téma kočky tvořivě a originálně uchopili. Doplňují je další autoři méně známí či neznámí, jejichž texty nejsou o nic méně inspirativní. Výbor rozdělený do pěti oddílů a přinášející celkem 25 textů rozdílného rozsahu umožňuje čtenáři nahlédnout do tajemné kočičí duše - přesněji řečeno, do našich představ o ní. Nakladatelská anotace.