Evropa, náš domov : od vylodění v Normandii po válku na Ukrajině - Garton Ash, Timothy, 1955- (Obzor (Prostor), 2023)
Historik a novinář nabízí pohled na proces integrace západní Evropy a na proměnu střední a východní Evropy mezi maďarskou revolucí v roce 1956 a ruskou invazí na Ukrajinu. Autor líčí, jak se Evropa vynořila z válečné zkázy, aby se demokratizovala, sjednotila a posléze zhroutila. Přibližuje období nebývalého pokroku společně s tím, jak se mnohé pokazilo, od finanční krize v roce 2008 až po současný konflikt s Ruskem. Nezastírá korupci a nesnášenlivost, které poznamenaly vstup narůstajícího počtu kandidátských států do EU. A zamýšlí se nad tím, co by mělo případné hranice rozšíření EU definovat. Současně uvádí některá ponaučení z uplynulého půlstoletí, např. neobratný a nehumánní pokus o vytvoření „pevnosti Evropa“ proti imigraci, jenž podpořil oživení rasistické krajní pravice. Kniha Timothyho Gartona Ashe je také jeho osobním příběhem poznávání a chápání Evropy. Nakladatelská anotace. Kráceno.