Dým nad Březinkou - Szmaglewska, Seweryna, 1916-1992 (Garamond, 2023)
Svědectví o Osvětimi, které bylo důkazním materiálem v norimberských procesech. Seweryna Szmaglewska prožila v Osvětimi tři roky a napsala o nich napínavé, zdrcující svědectví. Vykresluje každodenní život vězňů, poznamenaný sháněním jídla a oblečení, bojem proti vším, tyfu a únavě z nesmyslné práce, týráním opilých esesmanů i pohledem na šílenství odehrávající se mezi vlakovou stanicí a krematorii. Příběh končící postupnou evakuací tábora před příchodem spojenců je protkaný osobními příběhy i obecnými úvahami o člověku. Nakladatelská anotace.