Dávné světy : výpravy do zaniklých ekosystémů Země - Halliday, Thomas, 1989- (Kazda, 2023)
Autor se v knize vydává na základě fosilních záznamů a nálezů za zaniklými ekosystémy Země. Vydejte se na průzkum Země, jaká existovala kdysi, ponořte se do zkoumání změn, k nimž došlo během její historie. Odhalte způsoby, které život našel, aby se náhlým změnám přizpůsobil či důsledky toho, že se asimilace někdy nepovedla. Autor nám v románové próze na pozadí svých výzkumů ilustruje, jak se formují ekosystémy, jak druhy spolupracují, migrují, přizpůsobují se, vymírají a jsou nahrazovány. Je to dechberoucí počin - překvapivě emotivní vyprávění o přetrvávání života, křehkosti zdánlivě stálých ekosystémů a dopadu prehistorických událostí, které nám mají co říci také o naší současné krizi. Nakladatelská anotace. Kráceno.