Nevykládej mi pohádky! - Dolník, Vladislav, 1952- (Jonathan Livingston, 2022)
Odvážně a s notnou nadsázkou převyprávěné známé pohádky z pera českého vědce biochemika, který dává klasice nový a vtipný rozměr. Taky jste si všimli, že když pohádkový Dlouhý udělal jedním krokem třicet mil, musely se chvílemi jeho nohy pohybovat nadzvukovou rychlostí? A to i s těmi ranami, jak je známe od tryskáčů? A proč vlastně černokněžník věznil princeznu? Jakou měl k tomu motivaci. Jedenáct pohádek vás zavede na stará známá místa. Jako děti jste tam byli mockrát, a přece to tam teď vypadá docela jinak. Co třeba ten hrozný drak? Nepodobá se tak trochu Tyranosaurovi? A nemohla Červená Karkulka, podobně jako Mauglí, prožít nějaký čas mezi vlky? Nakladatelská anotace. Kráceno.