Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka I. - Hašek, Jaroslav (Supraphon a.s., 2004)
Josef Švejk, slavný hrdina románu Jaroslava Haška, představuje v našem životě téměř mýtus. Švejkovství je ve světě mnohdy považováno za výraz české národní povahy. Generace čtenářů znají zpaměti celé pasáže z této proslulé knihy. Tak, jako je spojen obraz Švejka s obrázky Josefa Lady, je zvukově propojen Švejk s Janem Werichem. Ten namluvil Švejka nejprve pro loutkový film Jiřího Trnky a posléze načetl celý román. Jeho interpretace zůstala zachována v kompletu 17 LP, které postupně vycházely v letech1977- 83. Firma Supraphon vydala celé dílo znovu, tentokrát na 8 CD, řazených vždy po dvou v jedné sadě. Na zvukové nahrávce, která celou řadu začíná, uslyšíme kromě Jana Wericha také Vlastu Buriana (polní kurát Katz), Jiřinu Šejbalovou (paní Müllerová) a Františka Filipovského (redaktor). Právě Jan Werich dokázal svou četbou věrně zosobnit komickou postavu Josefa Švejka, stále usměvavého dobráka a flegmatika, velkého milovníka piva, neuctivého ke slušným výrazům a nadřízeným hodnostářům. Vydání kompletního Švejka je mimořádnou kulturní událostí celonárodního významu, která osloví nejen znalce Haškova díla, ale i ty, kteří Švejka nikdy nečetlia nyní budou mít příležitost jej poslouchat ve skvělém a humorném přednesu Jana Wericha!