Karel Poláček : to nejlepší z díla velkého humoristy - Poláček, Karel, 1892-1945 (Supraphon, 2022)
Výběr ze zvukového záznamu díla jednoho ze čtenářsky nejoblíbenějších autorů. Karel Poláček byl významný český spisovatel a novinář. Zemřel na pochodu smrti z koncentračního tábora. V jeho tvorbě převažovaly humoristické povídky a prózy s kritickými postřehy a parodií. V závěru života napsal i vlídný a úsměvný román Bylo nás pět. Kniha, psaná autorem v okamžicích životní krize, kdy ve vzpomínce na dětství popřel strašnou skutečnost odchodu do transportu, patří k tomu nejlepšímu, co v české humoristické literatuře kdy vzniklo. Tento komplet kombinuje archivní supraphonské nahrávky mistrů mluveného slova s nově nahranými povídkami, v interpretaci umělců aspirujících také na mistrovství. K charakteristickému stylu Poláčkova vypravěčského umění patří mísení hovorové a spisovné řeči s mistrně odpozorovanými komickými detaily. Nakladatelská anotace. Kráceno.