Rukopisy z Nag Hammádí. - Oerter, Wolf B., 1947-; Pokorný, Petr, 1933-2020; Havrda, Matyáš, 1972-; Kopecká, Lucie; Ryneš, Pavel; Vítková, Zuzana; Dostálová, Růžena, 1924-2014; Centrum biblických studií (Knihovna rané křesťanské literatury, 2023)
První díl výboru ze souboru koptsky psaných textů, ve kterých se zrcadlí gnostické, křesťanské, hermetické i manichejské náboženské a filozofické myšlenky.