Prózy a deníky - Mácha, Karel Hynek, 1810-1836 (Česká knižnice (Host), 2023)
Úplný soubor próz, prozaických zlomků a deníků našeho největšího romantického básníka Karla Hynka Máchy, z jehož díla čerpala a povstala moderní česká literatura. Oproti výboru, vydanému v České knižnici v roce 2008, se tento svazek liší nejen obsahem a uspořádáním, respektujícím rozvržení do Máchou naznačených cyklů a sérií, ale především nabízí zcela novou edici, založenou na ověření textů podle původních pramenů a pravopisně aktualizovanou. Inovací prošla rovněž komentářová část svazku: zatímco studie Zdeňka Hrbaty a Martina Procházky zasazuje Máchovu prozaickou tvorbu do kontextu evropského romantismu prostřednictvím charakteristických témat: historismus - poutnictví - všednodennost, a detailně analyzuje román Cikáni, studie editora a pořadatele svazku Michala Charypara zdůvodňuje způsob členění jednotlivých textů do oddílů Kat - Obrazy ze života mého - Ostatní prozaické fragmenty - Cikáni - Deníky. Součástí knihy je též revidovaný obsáhlý pasus vysvětlivek a slovníček nezvyklých či archaických výrazů. Nakladatelská anotace. Kráceno.