1913 : léto jednoho století - Illies, Florian, 1971- (Host, 2021)
Rok 1913, kdy se prudce střetává devatenácté a dvacáté století, v životech předních evropských osobností. Zvláštní pozornost věnuje autor tohoto brilantního kaleidoskopu zejména středoevropskému prostoru a jeho osobnostem. Rok 1913 nenápadně začal a stejně nevýrazně skončí a nikdo dosud neví, že po jeho uplynutí se svět změní. Vše začne uprostřed Evropy, v Rakousku-Uhersku a Německu, kde mnohé výsostné osobnosti tvoří svá zásadní díla, jež budou právě oním předělem, oddělujícím svět právě končící od toho nového. Žijí a tvoří, ať už právě na výšinách své slávy, nebo teprve v zárodku své kariéry. Myšlení, umění, literatura, psychologie, architektura, celý svět se bouřlivě mění, ale zatím o tom nikdo neví... Autor, vyzbrojen pečlivou excerpcí rozsáhlé bibliografie, podává zdánlivě suchý, věcný, ale ironie a nostalgie plný podrobný přehled toho, co během jednotlivých měsíců tohoto roku kdo z osobností právě činil, komu co napsal a co tvořil - jako jakýsi "multiekran", který dohromady vytváří nejen mozaiku, ale rozsáhlou a zábavnou fresku.