Stávat se zvířetem : pozemská kosmologie - Abram, David, 1957- (Klimax, 2024)
Mezi lidstvem a přírodou není žádná bariéra, hranice nebo rozdíl. Jsme totéž. Jen jsme na to zapomněli. Americký filozof se ve svých úvahách zaměřuje na enviromentální problémy současnosti. Je zažitým zvykem západní kultury mluvit a psát o těle, přírodě nebo fyzickém světě jako o něčem vnějším, co je oddělené od lidského prožívání a myšlení. Kvůli tomuto odloučení také bylo možné proměnit téměř vše živé i neživé ve zdroje - a tím přivést planetu na pokraj kolapsu. Máme-li se tedy postavit k environmentálním problémům čelem, nemůžeme se zabývat pouze následky lidského konání, ale je nutné zaměřit se rovněž na mentální a kulturní vzorce, jež mu předcházejí. Nakladatelská anotace. Kráceno.