Barva nachu - Walker, Alice, 1944- (Kontrast Vintage, 2024)
Vynikající román afroamerické autorky je koncipovaný jako série dopisů nevzdělané a všemi přehlížené černošky nejprve Bohu, a později vzdálené mladší sestře. Děj se odehrává na jihoamerickém venkově v první polovině 20. století a hlavní hrdinkou je nevzdělaná a pasivní černoška Celie, od dětství žijící pod tyranií mužů. Na rozdíl od mladší a vzdělanější sestry, která uteče z domova, poslouchá nejprve otce a pak manžela, jen aby se vyhnula týrání a bití. Její osud se paradoxně změní ve chvíli, kdy muž přivede domů svou milenku, svéráznou a sebevědomou bluesovou zpěvačku. Obě ženy se spřátelí a pro Celii se tak postupně otevřou zcela nové možnosti. Po čase se dokáže ubránit násilí, získává pocit sebevědomí a začíná jednat jako samostatná lidská bytost. Když pak může obnovit kontakt se zmizelou sestrou, dostává její život konečně lidský rozměr.