Jsem holka? Jsem kluk? : hledání vlastní identity - Večeřová-Procházková, Alena, 1971- (Mladá fronta, 2024)
Kniha věnovaná tématu hledání vlastní identity je určena odborné i laické veřejnosti, studentům, lékařům, transgenderům, jejich blízkým, ale také těm, kteří se o identitě člověka chtějí dozvědět něco více. V první části knihy, zpracované z pohledu psychiatričky a psychoterapeutky, se seznámíme s pojmy týkajícími se obecné identity, v dalších částech je pak zpracována gender identita, dysforie a její koncepty, její výskyt v dětství a v adolescenci, vztahy s vrstevníky a rodiči, příprava na povolání transgenderů, socioekonomický status a v neposlední řadě také vlivy moderních technologií. Ve druhé části knihy, zpracované z pohledu sexuologického, se autor obšírněji věnuje problematice genderové identity. Nakladatelská anotace. Kráceno.