Jiří Šlitr : Doktor klavír - Berný, Lukáš, 1978- (CPress, 2024)
Reprezentativní ucelená biografie našeho předního hudebního skladatele, divadelníka a výtvarníka. Jiří Šlitr (1924 až 1969) je bezpochyby jednou z největších osobností české kultury druhé poloviny 20. století, ač byl umělecky činý jen dvanáct let (od roku 1957). Spolu s Jiřím Suchým stál na konci 50. let u zrodu legendárního Divadla Semafor, jenž se pod jejich vedením stalo továrnou na hity a zásobárnou talentů. Vedle toho byl Jiří Šlitr i autorem filmové hudby, příležitostným hercem (v divadle hodně, ve filmu méně) a rovněž také originálním výtvarníkem a ilustrátorem. Biografie "Doktor Klavír" je jeho kompletním životopisem od jeho dětství až po předčasnou smrt. I díky bohaté fotogalerii se spoustou dříve nezveřejněných snímků jde o důstojnou poctu vydanou zároveň také k výročí sta let od narození Jiřího Šlitra.