Proč Javoříčko? : svědectví neznámých dokumentů z archivu Státní bezpečnosti - Ditrych, Břetislav, 1942- (Veduta, 2015)
Práce popisuje tragické události z května 1945, kdy byla vypálena osada Javoříčko. Pozornost je rovněž věnována vyšetřování toho činu, které probíhalo po druhé světové válce.