Cesta na Praděd : cestopis z konce 19. století - Havelka, Jan, 1839-1886 (Pavel Ševčík - Veduta, 2018)
Kniha je cestopisem z konce 19. století, který dává prostor nejen samotnému popisu putování skupiny středoškolských profesorů z Olomouce a jejich žáků na Praděd. Líčí také související geografické, přírodopisné i historické reálie související s tehdejší dobou. Tomu odpovídá i jazyk textu.