Odvrácená tvář dětství v římské společnosti : násilí a smrt v životě dítěte - Antošovská, Tereza (Opera Facultatis philosophicae Universitatis Masarykianae = Spisy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity,, 2023)
Autorka odkrývá a rekonstruuje svět dětí římských občanů v období římského císařství. Děti představují důležitou součást lidské společnosti, byť jejich hlasy se z dávné minulosti ozývají jen zřídka. Zabývá se strukturou a společenským rámcem života dítěte v rodině a společnosti římské říše a jejich proměnami v čase, zejména potom problematikou násilí a smrti v životě dětí. Nakladatelská anotace. Kráceno.