Prameny živé vody : (Vincenz Priessnitz) - Kočka, Miloš, 1910-2010 (Pavel Ševčík - Veduta, 2023)
Kniha poutavě líčí životní osudy a objevy geniálního léčitele Vincenze Priessnitze (1799-1851), zakladatele novodobé vodoléčby a prvního vodoléčebného ústavu na světě - dnes Priessnitzovy léčebné lázně a. s. Jeseník. Priessnitzova do té doby nevídaná metoda vyvést nemocného do přírody, otužit ho studenou vodou, posílit vzduchem, sluncem, pohybem, zbavit tíživých starostí, vrátit mu zdraví a dát radost ze života, byla nakonec - po těžkých bojích s předsudky, závistí a pronásledováním, jež vedlo až k branám žaláře - uznána jako "nový pozoruhodný jev v oblasti zdravotnictví." Vincenz Priessnitz dosáhl nejvyšších poct a vodoléčebné ústavy "podle Priessnitzova vzoru" se rozšířily po celé Evropě i v zámoří a jeho metody jsou inspirací a aktuálním poselstvím i pro dnešního člověka, zmítaného chvatem a nervozitou a toužícího po vnitřní rovnováze a vyrovnanosti. Nakladatelská anotace. Kráceno.