Sen o stromě - Lunde, Maja, 1975- (Kontrast, 2024)
Závěrečný román environmentální tetralogie norské autorky se formou napínavého fantastického příběhu zamýšlí nad lidskou odpovědností vůči planetě. Longyearbyen, rok 2110: Daleko na severu se v hoře skrývá úložiště semen ze všech koutů světa. V drsné špicberské krajině se vytvořilo společenství, které se snaží žít v souladu s přírodou a bez kontaktu s jinými lidmi. Jeho součástí jsou i dospívající chlapec Tommy, jeho otec, dva mladší bratři a babička Louise, strážkyně semenné banky. Pak ale Longyerbyen postihne katastrofa, kterou přežijí jen Tommy s bratry a babičkou a dvě sestry Runa a Ráchel. V rukou drží poklad, o němž se svět domnívá, že je ztracený. V téže době se na území bývalé Číny Tchao zaobírá vzpomínkami na zemřelého syna. Cítí se otupělá a osamělá, navíc jako zbytek národa hladoví, neboť lidé přírodu poškodili natolik, že řada druhů úplně vymizela. Vtom přichází nabídka zúčastnit se expedice. Cílem jsou Špicberky a úložiště semen. Osudy Tchao a Tommyho se tak brzy propojí. Nakladatelská anotace. Kráceno.