Městečko na kraji dějin : dojemné a děsivé vyprávění o historii jednoho "obyčejného" města na pomezí Polska a Ukrajiny v oblasti Haliče - Wasserstein, Bernard, 1948- (Jota, 2024)
Historický vývoj města Krakowiec, které se nachází na polsko-ukrajinském pomezí, od pozdního středověku do současnosti. Historik Bernard Wasserstein se před desítkami let rozhodl odhalit neznámé dějiny malého města na dnešní Ukrajině nedaleko Lvova, odkud pochází jeho rodina. Krakowiec, obyčejné městečko v polsko-ukrajinském pohraničí, kterým se přehnaly politické bouře a vojska mocností, má pohnutou a dramatickou historii. Velmocenské zájmy, o kterých se učí v dějepise, však nezachycují osudy obyčejných lidí, což autor napravil. Napínavá pouť stoletími politických a náboženských konfliktů, kdy se Haličí prohnala vojska kozáků, Turků, Švédů, Rusů a Poláků, končí až v současnosti. Nakladatelská anotace. Kráceno.