Jak se učí poezie : výzkum literární výchovy v české škole - Jindráček, Václav, 1985- (Host, 2024)
Kniha vychází z dat získaných pozorováním a nahrávkami výuky na základních a středních školách. V materiálu jsou popsány různé typy mluvených projevů, které pronášejí učitelé a žáci, když hodnotí poezii a tvoří její metatextový obraz: na jedné straně jsou mytizující soudy, mnohdy vyvolané potřebou vytvořit představu o jasné kategorizaci literární produkce, na straně druhé se ocitají výroky, které rozrušují tyto vžité představy a v posuzování básnických textů připouštějí nesnadnou a nesamozřejmou uchopitelnost jejich významu. Nakladatelská anotace. Kráceno.