temno - Jirásek, Alois (Artis, 2024)
Děj románu Aloise Jiráska Temno je umístěn do doby zápasu o svatořečení Jana Nepomuckého; začíná korunovací Karla VI. a končí svatořečením Jana Nepomuckého (1729), kniha tedy popisuje šest let z doby pobělohorské. Příběh se odehrává v Praze a na Skalce u Opočna.