V Siamu, zemi bílého slona - Vráz, Enrique Stanko (Artis, 2024)
Enrique Stanko Vráz (18. února nebo 8. dubna 1860 – 20. února 1932 Praha) byl český cestovatel a fotograf, možná bulharského původu. Navštívil různé části Severní, Jižní a Střední Ameriky, Asie a Afriky. Během svých cest nasbíral množství přírodnin a uměleckých předmětů, které věnoval Národnímu muzeu. Je autorem několika cestopisů – Z cest E. St. Vráze (1898), Napříč rovníkovou Amerikou (1900), V Siamu, v zemi bílého slona (1901), Čína (1904), Z dalekých světů (1910). V Siamu, v zemi bílého slona, autor čtenáře zavedl nejen do Bangkoku a Ayuttahyi, ale v celé jedné kapitole je seznámil i s královskou rodinou. Do Siamu dorazil ze Singapuru na palubě norské lodi Tamarind v březnu 1897.