Jak se co dělá - Čapek, Karel (Supraphon a.s., 2016)
Dílo Karla Čapka (*9.1.1890 – †25.12.1938) JAK SE CO DĚLÁ je soubor fejetonů z roku 1938. Čapek v nich barvitě líčí zákulisí tří oborů, které vyzkoušel sám na "vlastní kůži" – noviny, divadlo a film. Nesnaží se ve svém líčení "výrobních postupů" jednotlivých pofesí poučovat, naopak: popisuje je - jak je pro něj typické - barvitě, bohatým jazykem, s laskavým humorem i lehkou ironií. Naše nahrávka z února 1973 se věnuje dvěma z těchto oborů - divadlu a filmu. Ústy Jiřího Adamíry, Karla Högera, Jaromíry Adamové či Rudolfa Hrušínského v ní vypráví Karel Čapek o náročnosti procesu vzniku divadelní hry či filmu, o lidech, kteří stojí na jejich počátku - autoři, scénáristé, dramaturgové a nakonec o těch, kteří takové dílo realizují - režiséři, herci. kameramani aj. Vypráví i o práci ředitele divadla, o jeho ansámblu, i o technickém personálu, osvětlovačích, rekvizitářích, garderobiérkách a mnoha dalších profesích; o lidech kolem filmu, u filmu, za filmem - o lidech s divadlem či filmem spjatých