Deset deka Dekameronu - Vydra, Petr, 1972- (Euromedia Group, 2024)
Sbírka humorných, milostných i lehce mysteriózních povídek, které jsou inspirovány Boccacciovým Dekameronem. Jen málokteré dílo je obestřeno pověstí natolik dráždivé a pikantní četby jako Boccacciův Dekameron, přestože v něm v žádném případě nejde jen o erotiku, jakkoli i ta v této knize hraje značnou úlohu. Rozkročení námětů Dekameronu je široké, mnoho příhod existovalo už před samotným Boccacciem, zatímco Petr Vydra sepsal příběhy zcela původní a vypůjčil si „jenom“ název knihy. Autorovy povídky se tedy netočí jen okolo milostných dobrodružství, ačkoli i na ty dojde, ale jejich tématem jsou třeba i různé rozmíšky s až kriminálním nádechem nebo nadpřirozeno. Nakladatelská anotace. Kráceno.