Čtení o hradech, zámcích a městech - Petiška, Eduard, 1924-1987 (Supraphon, 2017)
Pověsti z území Čech, Moravy a Slezska, v nichž autor posluchače provází českou historií a ukazuje život našich předků v okamžicích slávy i utrpení. Pověsti a příběhy vázané na konkrétní místa jsou řazeny chronologicky tak, jak se vyvíjely dějiny naší země od bájných dob kněžny Libuše až po vládu Jiříka z Poděbrad. Na smrt Jiřího z Poděbrad navazují další historky z království českého. Autor vypráví příběhy z rudolfinské doby, skazky o Bílé hoře i o třicetileté válce až do novověku, kdy došlo v polovině 17. století na našem území k selským bouřím.