Stín železné opony - Šlik, Petr Hugo, 1976- (Albatros, 2024)
Napínavý příběh o objevování temných stránek naší historie. Je tu konec školního roku a čtrnáctiletý Matěj se jako obvykle vydává na prázdniny k prarodičům. To ale ještě netuší, že letošní léto bude úplně jiné - a že během něho nebude nouze o neuvěřitelná dobrodružství. Chlapec totiž objeví tajemný vzkaz, bezmála půl století starý, který mu ukáže minulý režim zcela bez příkras. Nakladatelská anotace. Kráceno.