Proč bychom se netopili, aneb, Vodácký průvodce pro Ofélii - Šmíd, Zdeněk, 1937-2011 (Mladá fronta, 2024)
Úsměvná knížka zasvěcená vodě a jejím nejvěrnějším ctitelům - vodákům. V několika krátkých kapitolách vypráví autor o záludnostech i krásách vodáckého sportu, seznamuje čtenáře s úskalími dvou nejfrekventovanějších českých řek Lužnice a Sázavy, a s neodolatelným humorem líčí zážitky sehrané party ostřílených mořských vlků. Knížka je určena širokému okruhu čtenářů, všem, kteří mají rádi přírodu, romantiku, legraci a dobrou partu.