Dobrodružství kapitána Hatterase - Verne, Jules, 1828-1905 (Podivuhodná putování, 2021)
Jeden z vůbec prvních románů světoznámého spisovatele je příběhem o britské výpravě k severnímu pólu, kterou vede strohý a rozhodný kapitán, jemuž se pól stal životním cílem. Cesta k pólu není procházkou ani dnes, natož v 60. letech předminulého století. Členové výpravy se tak musí potýkat s mnoha nesnázemi, jež jim do cesty klade nejen sama příroda, ale také v oněch nehostinných končinách žijící lední medvědi. Výprava má však velké štěstí, neboť má ve svých řadách technicky velmi zdatného člověka, který si díky svému důvtipu a technickým znalostem dokáže poradit i ve zdánlivě bezvýchodných situacích. Tento příběh se dokonce již v roce 1912 dočkal filmového zpracování, když Georges Mélies natočil snímek s názvem Dobytí pólu. Nakladatelská anotace. Kráceno.