Ukrývané děti - Prins, Marcel, 1962- (Pangea, 2024)
Vzpomínky patnácti židovských dětí z Holandska, které se musely skrývat, aby se vyhnuly deportaci do koncentračních táborů. Kniha obsahuje patnáct autentických výpovědí o dramatech, strachu, nejistotě a odcizení, kterými si ukrývané děti prošly. Protagonisté zdokumentovaných příběhů patří k posledním žijícím svědkům a mnozí z nich vyprávěli o svých zkušenostech vůbec poprvé. Tyto příběhy vykreslují dojemný obraz doby, kdy byly tisíce dětí odloučeny od svých rodičů kvůli pronásledování a válečnému násilí. Nakladatelská anotace. Kráceno.