Čemu se báseň říká - Orten, Jiří (Supraphon a.s., 2021)
Jiří Orten, vlastním jménem Jiří Ohrenstein (*30. srpna 1919 – †1. září 1941) byl český básník židovského původu. Studoval reálku v Kutné Hoře, dokončil ji v Kolíně. V roce 1936 odešel za svým bratrem do Prahy. Chtěl se stát hercem, ale na konzervatoř nebyl přijat a tak rok studoval jazykovou školu. O rok později byl přijat na dramatické oddělení Státní konzervatoře hudby, kde vystudoval pouze tři ročníky, protože byl ve školním roce 1939–1940 vyloučen z rasových důvodů. Své texty psal nejprve pod pseudonymy Karel Jílek nebo Jiří Jakub, později přijal své umělecké jméno Jiří Orten. Ve velmi krátkém období napsal několik křehkých a citlivých knížek veršů a snových próz. Orten byl v den svých 22. narozenin sražen a těžce zraněn německou sanitkou na Rašínově nábřeží. Svým zraněním podlehl o dva dny později 1. září 1941. „Tak mlád, tak krutě mlád a zralý ponejprve, směji se do krve a pláči kapky krve a bohem opuštěn a boha opustiv, píši Vám, Karino, a nevím, zda jsem živ…“