Vzestup - Hertmans, Stefan, 1951- (Garamond, 2024)
Kniha Vzestup uzavírá pomyslnou trilogii auto-fiktivních dokumentárních románů, v nichž autor rekonstruuje historické osudy a beletristicky doplňuje předivo příběhů. Volně tak navazuje na romány Válka a terpentýn a Konvertitka. Mladý spisovatel koupí podmáčený dům v historickém centru Gentu, ale neví, že s ním kupuje i mrazivou historii jedné rodiny. Její otec Willem Verhulst, jednooký podivín a svéhlavý zastánce vlámské autonomie, za války ochotně naskočil na kolotoč hrůz rozpoutaných nacistickými okupanty. Autor na základě dobových dokumentů, hovorů s pamětníky i své fantazie vykresluje jeho plíživý přerod v kata vlastního národa. Nakladatelská anotace.