Když v ráji pršelo - Dvorská, Naďa; Dyková, Tatiana, 1978- (Supraphon, 2020)
Příběh o lásce a zdravém optimismu mladé dvojice z Prahy, která buduje na zapadlé šumavské samotě vlídné staročeské pohostinství. Stále aktuální slavný román o vývoji milostného vztahu dvou mladých lidí v nádherné a divoké šumavské přírodě. Když v ráji pršelo je příběhem dvou mladých intelektuálů Petra a Ludmily, kteří opustí Prahu a své kulturní zázemí a odstěhují se do zapadlého šumavského pohraničí. Zde se pokoušejí zrestaurovat rozpadlý opuštěný hotel, patřící před válkou sudetským Němcům. Uprostřed drsné nádherné přírody, vydáni na milost a nemilost nepohodě a krajnímu nepohodlí, objevují své nečekané vlastnosti a schopnosti a sebe navzájem. Kniha je psána ve formě deníku jako popis zážitků Ludmily, zvané svým mužem Lu. Autorova schopnost vcítění se do pocitů mladé ženy je obdivuhodná, a proto kniha patří k oblíbeným dílům české poválečné literatury. Nakladatelská anotace. Kráceno.