Brány Athén - Iggulden, Conn, 1971- (Vyšehrad, 2024)
První titul historické románové řady, zasazené do éry řecko-perských válek. Píše se rok 490 před naším letopočtem. Perský král Dareios se svou armádou se vyloďuje v Řecku s jediným cílem: podrobit si tamní svobodný lid. V cestě mu stojí athénské vojsko, k němuž se připojuje i vojevůdce Xanthippos, vedoucí své muže do bitvy u Marathónu. Její průběh však napovídá, že Řekové mezi sebou mají zrádce, a jeho odhalení má pro Xanthippa nedozírné následky. Peršané navíc s dobyvačnými snahami rozhodně nekončí a o deset let později se schyluje k legendární bitvě u Thermopyl. Nakladatelská anotace.