Krija jóga - Krutina, Jiří (Nakladatelství NOOS s.r.o., 2013)
Kniha se zabývá základní stezkou síly k Bohu, která je ve východních duchovních tradicích zvaná nejčastěji kundaliní jógou nebo krija jógou. Vysvětluje základní používané pojmy této jógy, jako šaktipát, kundaliní, krija váti. Autor seznamuje s existujícími duchovními tradicemi stezky síly a dává je do širší souvislosti s duchovní zákonitostí stezky k Bohu a učením Ramany Mahárišiho, ze kterého vychází jak autorova praxe, tak učení naší duchovní školy. Málo duchovními autory zmiňovanou specifikou stezky síly je fenomén krija váti – spontánní, probuzenou duchovní silou vědomí – kundaliní vybuzené vnitřní i zevní očistné projevy, se kterými se někteří hledající na stezce mohou setkat. Nejedná se o nic neobvyklého ani výjimečného. Určitá část hledajících, včetně mě, se již s tímto ve své praxi setkala, setkává či setká. Z kontaktů s jinými v současnosti působícími duchovními mistry ve světě víme, že v jejich duchovních společenstvech je situace obdobná, jako v našem duchovním společenství. Autor tento fenomén stezky síly, krija váti, uvádí do širších souvislostí celkové duchovní zákonitosti stezky k Bohu na základě vlastní praxe, zkušeností hledajících přátel i existujících tradičních zdrojů. Toto pojednání vzniklo pro poučení hledajících, kteří se s krijemi setkají ve své praxi i pro poučení těch, kteří jsou svědky takových projevů u svých duchovních souputníků. Jeho cílem je odstranění nevědomosti s tím spojené a současně čtenáře seznamuje se základní praxí stezky síly, jež vychází z esence tradičních výkladů této stezky a vlastní zkušenosti. Tato základní praxe stezky síly nenahrazuje přímou praxi vědomí – átmavičáru, ani nenahrazuje formální praxi naší školy, ale nabízí účinnou jednoduchou praxi, kterou může provádět každý, a jež ho připraví na přímou stezku.